KUD Šolta


KLAPA

46. FDK Omiš, Finalna večer ženskih klapa, osvojen „zlatni štit“, 26.07.2012., foto Vlado Zemunik
Osnivanje ženske klape Čuvite ne može se definirati jednim datumom ili događajem. Ne, to je bio slijed događaja proizašao prvenstveno iz ljubavi prema svom otoku, pismi i druženju i to smatramo najvećom vrijednosti i najsjajnijim dostignućem ove klape. Svi rezultati koji su tijekom petnaestak godina postignuti bili su spontani slijed kojim je uvijek dominirala ljepota ovog mjesta na kojem živimo i vrijeme provedeno zajedno, okrunjeno spontanim pjevom bez obzira gdje se nalazili. Gotovo sve članice ( i Njemice i Korčulanke i Slovenke...) pa i našu prvu voditeljicu, akademsku glazbenicu i umirovljenu članicu Mariborske opere prof.Mariju Brunsko, na Šoltu je dovela ljubav. Činjenicu da je Šolta posebna i po tome što su organizirano klapsko pjevanje pokrenule žene dugujemo velikim dijelom i našim muškarcima, našim ljubavima koji su nam uvijek bili najveća podrška.
Kad je nas nekoliko prijateljica okupljenih oko komina u dugim zimskim večerima zamolilo maestru Brunsko, koja je tada već uspješno radila sa djecom pri crkvi Sv. Ivana u Gornjem Selu gdje živi, da se prihvati vođenja ženske klape, nismo mogle ni sanjati da će audicija velikim odazivom rezultirati dječjim i ženskim zborom, djevojačkom i ženskom klapom i službenom registracijom KUD-a Šolta 1998. godine.
Maestra Marija Brunsko
  Na prekretnici prve faze našeg organiziranog djelovanja, 2008.g., na prijedlog eminentnog etnomuzikologa, i naravno zaljubljenika u Šoltu, Joška Ćalete voditelj klape Čuvite postaje Bračanin šoltanskih korijena (a kako drugačije), i sam klapski pjevač i voditelj, maestro Srećko Damjanović  
  Maestro Joško Ćaleta   Maestro Srećko Damjanović