KUD Šolta


FOLKLOR

2011. godine KUD „Šolta“ na poticaj Nikole Cecića-Karuzića, našeg sadašnjeg općinskog načelnika i njegovog sina Lordana, trenutno člana KUD-a „Bukovac“ iz Zagreba, Katje Tramontana-Domaćina, predsjednice KUD-a „Šolta“, te folklornog koreografa Dražana Domjanovića, objavljuje poziv za upis članova u folklornu grupu, 07.04.2011. Odaziv je dobar, te je ovaj datum početak rada folklorne sekcije pri KUD-u „Šolta“ kojoj je cilj obnoviti što više šoltanskih plesova i običaja.

KUD „Šolta“ pobrinuo se i za izradu i rekonstrukciju starih šoltanskih nošnji za potrebe folklorne sekcije i prezentacije običaja i plesova. Iako je ovaj projekt velike vrijednosti, KUD „Šolta“ uspio ga je provesti uz potporu Ministarstva regionalnog razvoja, Splitsko-dalmatinske županije i uz pomoć donacija lokalnih udruga i poduzetnika, na što smo veoma ponosni. KUD „Šolta“ pobrinuo se i za izradu i rekonstrukciju starih šoltanskih nošnji za potrebe folklorne sekcije i prezentacije običaja i plesova. Iako je ovaj projekt velike vrijednosti, KUD „Šolta“ uspio ga je provesti uz potporu Ministarstva regionalnog razvoja, Splitsko-dalmatinske županije i uz pomoć donacija lokalnih udruga i poduzetnika, na što smo veoma ponosni.

U travnju 2012. godine prvi put pred svojim Šoltanima nastupamo na velikom otvaranju marine u Maslinici sa obnovljenim šoltanskim plesovima, među kojima je i skoro zaboravljena pržunera, ples koji se plesao samo na Šolti.

Pržunera